Nu när den svenska spellicensen är på plats, är det ett absolut förbud för spelbolag som inte är licensierade att försöka nå den attraktiva svenska marknaden, vare sig direkt eller indirekt. Trots detta har vi nyligen sett flera oroande fall där utländska spelsajter systematiskt bryter mot den svenska spellagen. Syftet med dessa överträdelser är naturligtvis att locka så många svenska spelentusiaster som möjligt till sina plattformar och övertala dem att sätta in och spela, trots bristen på tillsyn från Spelinspektionen.

Den Åtråvärda Svenska Spellicensen

För utländska spelbolag och bettingsajtersom vill verka på den svenska spelmarknaden krävs det sedan den 1 januari 2019 att de ansöker om en spellicens från Spelinspektionen. Just nu har hundratals utländska spelbolag fått den svenska spellicensen, och det finns en ständigt växande kö av företag som vill ta del av den lönsamma svenska marknaden.

Målet med spellicensen är att licensierade spelbolag ska ha möjlighet att bedriva verksamhet och rikta sig mot svenska spelare inom landets gränser. Trots detta har flera spelbolag valt att bryta mot reglerna genom att använda strategier som strider mot licensvillkoren.

För närvarande är det möjligt att spela på plattformar som inte är under Spelinspektionens tillsyn genom samarbetspartners, ofta kallade “affiliates”. Dessa webbplatser skapas med avsikt att få svenska spelare att registrera sig hos utländska spelbolag som inte har erhållit den svenska licensen.

Spelberoendes Riksförbund Uttrycker Oro

Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes Riksförbund, ser detta som en allvarlig överträdelse som har ökat i omfattning på senare tid. Han anser att de ansvariga måste vidta kraftfulla åtgärder för att få kontroll över situationen. Armus framhåller att även om det inte är olagligt för svenska spelare att registrera sig och sätta in pengar på plattformar utan den svenska licensen, bör betaltjänster förhindra spelarnas försök att genomföra transaktioner för spel.

Ironiskt nog används en av de mest använda betaltjänsterna, som också är vanlig hos licensierade spelbolag på den svenska marknaden, även för insättningar och uttag på plattformar utan svensk licens. Genom att kringgå reglerna urvattnas bilden av den reglerade marknaden, enligt Armus, något som Spelinspektionen måste ta ansvar för, eftersom de har huvudansvaret för att säkerställa att licensvillkoren efterlevs.

Brister i Regelverket

När monopolet på den svenska spelmarknaden avreglerades, infördes flera lagar för att skydda svenska spelare från exploatering av spelbolag på marknaden. En av dessa regler säger att det ska vara svårare att registrera sig och genomföra insättningar på plattformar utan tillstånd.

Samtidigt gavs Spelinspektionen fria händer att bekämpa de spelbolag som ansågs bryta mot lagen. Det har dock visat sig att det är relativt enkelt att komma igång med spelandet, trots att det officiellt inte borde vara så. Det är uppenbart att reglerna inte tillämpas som ursprungligen planerat.

Spelinspektionen Har Ett Trumfkort

Spelinspektionen överväger nu att ta betaltjänsterna som samarbetar med utländska spelbolag utan svensk licens till Förvaltningsrätten för att driva igenom sina krav. Även om spelförordningen tydligt säger att betaltjänster enligt lagen måste blockera alla transaktioner till och från spelbolag som saknar svensk licens, har det varit svårt att genomföra detta. Det finns en lucka i svensk lag som tillåter spelare att spela på plattformar utan svensk licens, förutsatt att dessa plattformar inte marknadsför sig aktivt mot svenska spelare.

Slutsats

Det återstår mycket arbete innan man kan se resultat av den svenska spellicensen som infördes den 1 januari 2019. Det är tydligt att flera av de regler som skulle förhindra svenska spelare från att gå till utländska plattformar inte har haft den önskade effekten. Det faktum att betaltjänsterna inte har blockerat svenska spelare från att genomföra transaktioner till plattformar utan svensk licens komplicerar situationen ytterligare.

Om Spelinspektionen lyckas driva igenom sina krav i Förvaltningsrätten kommer de att klippa livlinan för utländska spelbolag genom att tvinga betaltjänsterna att blockera alla försök till insättningar på plattformar utan svensk licens. Kampen om den svenska spelmarknaden kommer fortsätta med full styrka, och vi kommer att följa utvecklingen noga i framtiden.